Ümit Kartal’dan ikinci tur açıklaması: Seçmen aynı potada buluştu, umut var
İZMİR – Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde İzmirli seçmenler 28 milletvekilini TBMM’ye gönderdi. CHP 14 milletvekili ile en fazla milletvekili çıkaran parti olurken, Yeşil Sol Parti önceki dönemlerde olduğu gibi iki milletvekili çıkararak milletvekili sayısını korudu. İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, 14 Mayıs seçimlerini partiler ve ikinci tura giden süreç açısından değerlendirdi.
‘HDP’NİN İZMİR’DE KÖK SAĞLAMAKTA SORUN OLDUĞUNU GÖREBİLİRİZ’
Yeşil Sol Parti açısından kentteki oyların bir kısmının CHP’ye, bir kısmının da TİP’e kaydığını ifade eden Kartal, “Halkın Demokratik Partisi (HDP) tartışması barajı aşmak için verildi ve Bu seçim sonuçlarının ardından ‘güven oyu mu gerçek oy’ tartışması yaşanıyor. 14 Mayıs’ta İzmir’in iki farklı bölgesinde dava açan bir kitle farklı tavır sergiledi. İkinci bölgede oylar zirveye gitti Türk Personeli Parti üç aşağı beş.TİP bir oyla milletvekili seçemedi.İzmir’in 1. ilçesinde bu kitle belli ki Yeşil Sol Parti’den ayrıldı.Ama burada da CHP’ye kaydı diyebiliriz. Emek Özgürlük İttifakı ile ilgili burada görüyoruz ki HDP’nin İzmir’de kök salma sorunu var çünkü iki dönem İzmir dışından dört milletvekili aday gösterildi.Bunlar emek veren çalışkan insanlardı ama bir yandan da direttiler. İbrahim Akın, bu dönemin aksine İzmir’de çevre, emek ve demokrasi mücadelesi verenler arasında bilinen bir isimdi. İzmirli bir milletvekilinin kazanç olduğunu düşünebiliriz.”
‘CHP İÇİN TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI’
Milletvekili seçimlerinin Cumhuriyet Halk Partisi için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Kartal, “İl Cumhurbaşkanı iki bölgeden de 9 milletvekili hedefi koymuştu. Kim ne derse desin 8-8 milletvekilinin görevden alınabileceği beklentisi vardı. Çünkü önceki seçimlerde 7 milletvekili çıkmıştı. Ancak bu seçimde ilk 7 kontenjan içindeki 4 adet altılı masanın partisine seçilecekleri yerden milletvekili adaylığı verildi. Bunlardan üçü İzmirlilerin bilmediği ve dışarıdan gelen isimlerdi. Bunun sonucunda artış yaşanmadığı gibi, CHP tabanında İzmirlilerin listelerde kendilerini daha az temsil etmesi de motivasyon eksikliğine neden oldu. Bu anlamda 8. sıra çıkamadı” dedi.
CHP’nin ikinci bölgede TİP’in baskısı altında olduğunu söyleyen Kartal, “Gördük ki TİP, enerjisinin büyük bir kısmını oyları bölme korkusuyla harcıyor. Bütün anketlerde sağın ve MHP’nin İzmir’den milletvekili çıkaramayacağını söylüyordu. Ancak AK Parti 8, MHP 1 milletvekili seçti. Bu, Türkiye genelindeki muhalefetin kendi iç tartışmalarına ağırlık verdiğini gösteriyor. HDP ile TİP, CHP ile Emek Özgürlük İttifakı arasındaki tartışmalar ise gücün karşı tarafa savrulmasına neden oldu” dedi.
‘AK PARTİ OYLARI DÜŞTÜ’
Öte yandan AK Parti’nin İzmir genelinde oy oranını düşürdüğüne işaret eden Kartal, CHP’nin oy artırdığı yerlerin AK Parti seçmeninin yoğunlaştığı ilçeler olduğunu belirtti. Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu ile uzun süredir cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmasının İzmir’de dikkat ve motivasyon kaybına neden olduğunu söyleyen Kartal, “Toplanan imzalarda nüfusa oranla en çok İzmir’in imza attığı görülüyor. Muharrem İnce cumhurbaşkanı olacak. İşte Muharrem İnce’nin tartışmalarına bir yanıt. Bu biraz zorlayıcıydı. Ancak genele bakıldığında yüzde 68’in muhalefete oy verdiğine şüphe yok. Yani hükümete oy vermeyenlerin oranı yüzde 68. Sahadaki performans açısından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun her yerde olduğunu kabul etmek gerekir.”
‘HALKIN YANINA GİDENLERİN YÜZDE 50’DEN FAZLASI ‘ERDOĞAN DEĞİL’ DEDİ”
İkinci türe giren cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreçte seçmenin moral ve motivasyonunun giderek düzeldiğini vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:
“Sonuçların muhalefet seçmeni üzerinde şok etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Hatta CHP seçmeninin çok yüksek bir yüzdesinde şok etkisi yarattı. Ancak ilk şok etkisi geçtikten sonra moral motivasyon açısından bir toparlanma olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Anlaşılmalı ki, sandık başına gidenlerin yüzde 50’den fazlası ‘Erdoğan olmasın’ dedi. Şimdi yapılması gereken ‘biz çoğunluğuz’ algısını güçlendirmek ve daha çok insanı sandığa götürmek. Geçersiz oylara tekrar baktığımızda çok fazla sayıda muhalefet oyunun geçersiz olduğunu tespit etmek mümkündür. YSP, TİP ve CHP’nin geçersiz oy oranı diğer partilere göre çok daha yüksek. Erdoğan’a karşı sandığa gitti, attı ama geçersiz çıktı. Bu seçmenleri yeniden sandık başına getirmek ve daha sade bir oy pusulasında oy kullanmalarını sağlamak gerekiyor. Bence umut var. Türkiye’nin dört bir yanında konuşulanın aksine, yıllardır kışkırtılan ve birbirine yabancı ve düşman gösterilen CHP’nin oyları ile Güneydoğu’nun oylarının aynı potada buluşması umuttur. Bu ülkede barıştan ve kardeşlikten yana çok geniş bir kesimin olduğunun kanıtıdır.”
‘HER GRUPTA BEŞ HEDEFİN DAVET EDİLMESİ ÖNEMLİ’
Sandık güvenliğinin önemine dikkat çeken Kartal, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her sandığa beşer gözlemci davet etmesinin değerli olduğunu söyledi. Kartal, “Rahat muhalefet alanı ülkenin batısı için daha geçerli. Kendisinden başka bir durumu ‘Sandıklarımıza sahip çıkamadınız’ diyerek anlatıyor. Kendi partisini suçluyor. Cumhurbaşkanlığı adayı Kılıçdaroğlu’nun her sandığa beş tanık çağırmasını moral ve sorumluluk daveti olarak görüyorum. Seçmenler bu çağrıya kulak verirlerse sandık güvenliğinde bir sıkıntı olmayacağını söyleyebiliriz” dedi.
Kartal, ikinci tip seçmenlerde yaratılan ‘kazanılamaz’ duygusuyla ilgili olarak İstanbul seçimlerine işaret ederek, “İstanbul seçimlerinin ikinci turunu CHP kazandı. Bu duygudan kurtulmanız gerekiyor. İstanbul seçimleri iki adayın kilitlendiği bir referandum gibiydi. Tüm farklılıkları bir araya getirdik ve açık farkla kazandık. Şimdi iki adaylı seçimde tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakıp moralleri yüksek tutarsak, sandıktan İstanbul seçimi gibi bir sonuç çıkacağına inanıyorum” dedi.