Ekonomi

ABD’de enflasyonun süreceğine dair endişeler petrol fiyatlarını düşürdü

Salı günü Asya’daki erken işlemlerde petrol fiyatları, ABD’deki uzun süreli yüksek enflasyon ve faiz oranlarının hem tüketici hem de sanayi talebini azaltabileceğine dair yatırımcı endişeleri nedeniyle hafif bir düşüş yaşadı. Brent ham petrolü 12 sentlik mütevazı bir düşüşle varil başına 83,34 dolara gerilerken, ABD’nin West Texas Intermediate ham petrolü 8 sentlik bir düşüşle varil başına 79,72 dolara geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi, Federal Rezerv yetkililerinin herhangi bir faiz oranını düşürmeyi düşünmeden önce enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu ifade etmesiyle Pazartesi günü meydana gelen %1’den az düşüşü takip ediyor. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, Başkan Yardımcısı Michael Barr ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in açıklamaları, fiyat artışında sürdürülebilir bir yavaşlamanın teyit edilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayarak merkez bankasının politikası konusunda temkinli bir duruş sergiledi.

Düşük faiz oranları tipik olarak borçlanma maliyetlerinin düşmesine yol açarak ekonomik büyümeyi canlandırabilir ve sonuç olarak petrol talebini artırabilir. Bununla birlikte, küresel fiziki ham petrol piyasaları, rafineri talebinin azalması ve arzın yeterli olması nedeniyle zorlanma işaretleri göstermekte ve bu da potansiyel olarak gösterge ham petrol vadeli işlemleri için daha fazla zayıflığa işaret etmektedir.

Başlıca petrol üreticisi ülkelerdeki önemli siyasi olaylara rağmen petrol piyasası nispeten etkilenmedi. İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin ölümü ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın babasının sağlığı nedeniyle Japonya gezisini ertelemesi, bu gelişmelerin enerji politikalarını hemen etkileyip etkilemeyeceği belirsizliğini koruduğundan, piyasa duyarlılığını önemli ölçüde etkilemedi.

Dikkatler şimdi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) 1 Haziran’da yapılacak toplantısına çevrilmiş durumda. Grup, bazı üye ülkelerin şu anda günlük 2,2 milyon varil olan gönüllü kesintilerinin potansiyel uzatılması da dahil olmak üzere üretim politikasını tartışacak. Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların belirttiğine göre, talepte bir iyileşme olmaması halinde OPEC+’nın bu gönüllü üretim kısıntılarını sürdürebileceği yönünde spekülasyonlar var.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu