Milli Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı tanıtıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile nitelikli insan kaynağının gelişimini sağlayan, girişimciliği teşvik eden ve finansman olanaklarını artıran örnek bir girişimcilik ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. için tasarlandığını söyledi.
Milli Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı Tanıtım Töreni İstanbul Fotoğraf ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, geçen yıl dünya ekonomisinin yüzde 6 civarında büyüdüğünü, küresel girişimcilik ekosisteminin ise yüzde 14 büyüdüğünü hatırlatarak, Aralık ayının prestijiyle dünya çapında faaliyet gösteren yaklaşık 1.200 unicorn’a ulaştığını söyledi. 4 trilyon dolarlık bir maliyet.
Dünyada şu anda 2 milyona yakın teknoloji girişiminin bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 140 bin yeni girişimin bu ekosisteme dahil olduğunu kaydeden Varank, 2021 yılında yatırım turu ve yatırım büyüklüğü açısından rekorların kırıldığını ve bunun yıl, düşen yatırım oranları ve düşen değerlemeler konuşulmaya başlandı.
Bu yılın 9 ayında, yani 2021’in yaklaşık yarısında 26 bin turda 330 milyar dolar yatırım yapıldığını kaydeden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyadaki trendin aksine Türkiye’de 2021’de yakaladığımız başarı trendinin artarak devam etmesini memnuniyetle takip ediyoruz. Geçen yıl Türkiye’de 329 işletme 1,6 milyarı aşan toplam yatırımla tüm zamanların rekorunu kırdı.” 2022’nin 9 ayında hemen hemen aynı rakamlar, yıl sonuna kadar onları da geçeceğimizi düşünüyoruz.
Bu süreçte ülkemizde başlayan ve unicorn haline gelen başarılı girişimlerin serüvenlerine baktığımızda birçok yeni girişimin de önemli ölçüde yabancı sermaye yatırımı aldığına ve yüksek miktarlarda paralar kazanmayı başardığına hep birlikte şahit oluyoruz. Aynı zamanda girişim sermayesi fonu sahiplerinin, melek yatırım ve kitlesel fonlama platformlarının sayısının arttığını görüyoruz.
“Örnek bir girişimcilik ekosistemi oluşturmak temel hedefimiz”
Bakan Varank, teknoloji odaklı şirketlerin ekonomideki rolünün önemine işaret ederek, bu nedenle teknoloji temelli girişimciliği hem kalkınma planlarının hem de 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin merkezine aldıklarını söyledi.
Teknoloji alanındaki başarılarının ne kadar hayati olduğunun bilinciyle gece gündüz çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Varank, şu ifadelere yer verdi:
“Yine bu süreçte ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini küresel ölçekte başkan konumuna taşıyacak bir vizyon belgesine ve yol haritasına ihtiyacımız olduğunu fark ettik. Bugün Milli Teknoloji Girişimciliği Yeni Stratejisini tanıtıyoruz, Bu da bizi ‘büyük ve güçlü Türkiye hedefine’ yaklaştıracak.“Gördüğünüz gibi oyunun en büyük oyuncuları bugün bizimle. Sadece ellerini değil bedenlerini de taşın altına koyarak Türkiye’de kendi hikayelerini geliştirmek için çaba harcıyorlar.”
Bu süreçte fizibilite çalışmalarını yaptıklarını, sorunları tartıştıklarını ve insan kaynağı potansiyelini dikkate alarak belgeyi hazırladıklarını kaydeden Varank, “Asıl amacımız, nitelikli insan kaynağının gelişimine olanak sağlayan örnek bir girişimcilik ekosistemi oluşturmaktır. , girişimciliği teşvik ediyor ve finansman imkanlarını artırıyor.Onun için Teknogirişim stratejimizin tezi var ama bizim potansiyelimize göre gerçekçi hedefler koydu.Bu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Milyar dolarlık değerlemeye ulaşan şirketler için Turcorn 100’ü çıkardık”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Turcorn 100’ün bu vizyon belgesi çerçevesinde Türkiye’den yeni milyar dolar değerlemesine ulaşmış firmaları piyasaya sürmek için tasarladıkları bir program olduğunu belirterek, “Bu kişiye özel bir program. Turcorn 100 Programı ile tek boynuzlu atlara yatırım yapmamız gereken alana müdahale etmemiz gerekirse onlara odaklanabileceğimiz ters bir yöntemdir. önemli başarılara imza atın.” değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin ilk unicorn temsilcilerinin kendisinden önceki deneyimlerini paylaştığını kaydeden Varank, şu ifadeleri kullandı:
“En değerli şey iş tecrübesidir ve bu tecrübeyi hiçbir parayla satın alamazsınız. İşte programın en değerli ayaklarından biri olan milli rehberler. Burada tecrübeli yöneticilerimiz, tecrübeli arkadaşlarımız yenileri için tecrübelerini gösterecekler.” tek boynuzlu atlar, ancak deneyimlerini paydaşlarla paylaşmış olacaklar.
Buradaki milli fenerler veya bize destek olacak firmalar bunu para için yapmıyor. Yeter ki Türkiye’de bir ekosistem oluşturalım. Türk firmaları dünyada tanıtılsın diye toptan Türkiye’yi kalkındıralım, yeni teknolojiler geliştirelim, insanlığa fayda sağlayalım’ diye yola çıktılar.”
“‘Türkiye’den en az 10 unicorn çıkacak’ deyince bizimle dalga geçtiler”
Bakan Varank, dünyadaki trendler takip edilmezse teknolojide başarılı olma şansının olmadığını belirterek, dünyada özel sektörün teknoloji girişimciliğine yön verdiğini ancak Türkiye’deki klasik iş dünyasının teknolojiye gereken önemi vermediğini belirtti. bu bölgeler.
Varank, “Bu nedenle kamu tarafı olarak sürükleyici olmaya çalışıyoruz. Bunun için fon kurulacak mı, destekleyeceğiz. Fonların finansman mekanizmasını destekleyecek miyiz? Kitle fonlamasını Türkiye’nin gündemine mi getirmemiz gerekiyor? Kalkınma ajanslarımızla da destekliyoruz ve tüm bu gündemi Türkiye’de oluşturmaya başlıyoruz. Bu sayede ekosistemin de arkamızda hareket ettiğini görebiliyoruz. Çok şükür güzel işler yaptık.” bir açıklama yaptı.
“2023’e kadar Türkiye’den en az 10 unicorn çıkacak” deyince dalga geçildiklerini hatırlatan Varank, “‘Hadi bakalım Türkiye’den unicorn çıkar mı’ dediler? Ama bugün görüyoruz ki Bu rakamları yakalayabiliriz. Sorumluluğu üstümüze aldık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Ama özel sektörün bu işlerin önemini anlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Teknolojide vizyon sunarak Avrupa’da manşet olduk”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, siyasi vizyon ve iradenin yatırımlar ve fonlar kadar değerli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“İşte Avrupa’ya savrulan Türkiye, teknolojide Avrupa’nın yıldızı böyle oldu.” nasıl manşetlere çıktık.Siyasi irade ile bu işlerin arkasında durarak, vizyon ortaya koyarak.Aksi takdirde Amerika ile zoom bağlantısının dünyadaki en büyük teknoloji olduğunu düşünüyorsanız girişimcilik alanında mutlaka kıt kanaat geçinirsiniz. İşte 2002’de iktidara geldiğimizde bu ülkede sadece iki teknopark vardı.Bugün 97 teknopark var.Ar-Ge ve tasarım merkezi diye bir şey yoktu.İlk biz başlattık.Şu anda 1.500’ün üzerinde Ar-Ge var. ve tasarım merkezleri… Çeşitli altyapılar, kuluçka merkezleri kurduk. Peki dünyada teknolojide neler oluyor? Neler olduğunu görmek için New York’a Londra’ya gitmeye gerek yok.”
20 yılda çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve şimdi hızlarını artırdıklarını kaydeden Varank, özel sektör ve paydaşlarının da katkısıyla güzel sonuçlara imza atacaklarını vurguladı.
Bu programla ihtiyaç duyulan her alana dokunduklarını belirten Varank, “Ama bir eksiğimiz olabilir, insanız. Bu programı güncellememiz gerekirse güncelleriz. Ancak katkılarını çok önemsiyoruz. başta girişimcilerimiz olmak üzere bu işlerde emeği geçen arkadaşlarımız.” ifadeleri kullandı.
“Yurtdışı Hızlandırıcı Temel Programı başvuruları bugün başladı”
Programın ardından basına açıklamalarda bulunan Bakan Varank, Turcorn potansiyeli olan firmalara verecekleri desteğin detaylarını paylaşarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu potansiyele sahip firmalarımıza, özellikle teknoloji odaklı girişimcilerimize özel takviyeler sağlayacağız. Mevzuatta eksikliklerimiz varsa güncelleyeceğiz, finansal desteğe ihtiyaçları varsa sağlayacağız. En önemlisi, şirketlerimizin daha önce bu süreçleri deneyimlemiş ve unicorn olmuş ücretli yöneticileri bu potansiyele sahip şirketlerimize mentorluk yapacak, danışmanlık verecekler, süreçlerini daha rahat ve hızlı bir şekilde geçirmeleri için desteklenecekler.”
Yeni bir destek programı olan Yurtdışı Hızlandırıcı Destek Programı başvurularının bugün başladığını kaydeden Varank, şu bilgileri paylaştı:
“Yeni girişimlerin, startupların, filiz işletmelerin büyümesi gerekiyor. Yeni pazarlara açılmaları gerekiyor. Bunun için farklı sistemler var. Bunlardan biri hızlandırma programlarını hayata geçirmek. Hızlandırma programları ile potansiyel filiz şirketlerimizi ve girişimlerimizi alacağız. Yurt dışında, oradaki ağlara dahil edeceğiz, orada mentorluk üssü, Türkiye’deki yatırım fonları ve teknoparkların yanı sıra girişimlerimiz de bu hızlandırma programından yararlanacak.
Burada işletme başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz. Aramayı buradan yapayım. Hızlandırma programı başvuruları bugün itibariyle başladı. Özellikle KOSGEB’den hızlandırma programına başvurmak isteyen teknoloji tabanlı girişimlerimiz bugün başvurabilir. Yurtdışındaki hızlandırma programlarına dahil olarak bizden 50 bin dolar takviye alabilirler. Bunun sonucunda şirketlerimiz hızla büyüyecek, gelişecek ve yeni pazarlara açılacaktır. Satışlarını, ihracatlarını artıracak ve yatırım alacaklar.”
Türk unicorn temsilcileri deneyimlerini paylaştı
Türkiye’nin ilk unicorn’larından Getir’in Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, Hepsiburada Pazarlama Grup Başkanı Ender Özgün, Insider Kurucu Ortağı Kerem Bozokluoğlu ve Trendyol Kurucu Ortağı Begüm Tekin, Getir’in başarı öykülerini paylaştı. şirketleri ve unicorn olmaya başladılar. tavsiyelerde bulundu.
Konuşmacılar arasında yer alan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, şirketin kuruluşundan bu yana hayata geçirdiği insansız hava aracı sistemlerini, bu SİHA’lara yurt dışından gelen yoğun talebi, hayata geçirdikleri projeleri ve Türkiye’nin ilk SİHA’larını anlattı. insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma. Hakkında konuştu.
Etkinliğin sonunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Amazon, Softtech, Meta, Microsoft, Google, Turkcell ve Bilişim Vadisi fotoğraf çektirdi.
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır ve Çetin Ali Dönmez de katıldı.