Haber

Kuraklık ve küresel ısınma flamingo yaşam alanlarını etkiliyor

Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve kuraklık, Kuzey Afrika’dan İran’a göç eden flamingoların Van Gölü Havzası sulak alanlarındaki habitatlarının değişmesine neden oldu.

Aşırı sıcaklara bağlı olarak buharlaşmanın artması nedeniyle Van Gölü kıyı şeridinin çekilmesi ve sulak alanların daralması göçmen kuşların beslenme ve üreme alanlarını da etkiledi.

Kuşların göç yolculuğundaki en değerli konaklama alanlarının ortasında yer alan Van Gölü Havzası’nda, daha önce belirli noktalarda kalabalık kümeler halinde görülebilen flamingolar, kuraklığın da etkisiyle farklı bölgelerde konaklamaya başladı. .

Son yıllarda yaşama ve beslenme yerleri çorak alanlara dönüşen ve yaşam alanları daralan flamingolar, bu yıl gölün iç kısımlarında ve diğer sulak alanlarda daha küçük kümeler halinde görülüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYU) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, flamingoların her yıl bahar aylarında geldiğini ve havalar soğuyana kadar bölgede kaldıklarını söyledi.

Son yıllarda daha fazla hissedilen küresel ısınmanın Van Gölü’nü de etkilediğini belirten Adızel, şöyle konuştu:

“Hızlı buharlaşma sonucu göl ve gölü besleyen kaynaklar azalıyor. Dolayısıyla kuşların barındığı kıyılar ve delta alanları hızla daralıyor. Bu durum kuşları daha dar alanlarda yaşamaya zorluyor. Gölün küçültülmesi gerekiyor. Özellikle kirlilikten çok hassas bir şekilde korunuyor.Şu anda Muradiye’nin Karahan bölgesi, Erciş Türkiye’nin Çelebibağ ve Gölağzı bölgelerinde flamingoların beslenme ve barınma alanlarında çekilme, daralma ve değişim söz konusu.

“Kuraklık birçok yabani hayvanın yanı sıra flamingoları da etkiledi”

Van YYU Yabani Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ise göç eden yabani hayvanlarda güvenlik ve gıdanın önemli olduğunu belirtti.

Bulundukları bölgenin ikliminin yemek konusunda etkileyici rol oynadığını belirten Aslan, şöyle konuştu:

“Son dönemde yaşanan kuraklık, birçok yabani hayvanın yanı sıra flamingoları da etkiledi. Flamingolar, Van Gölü Havzası’nı rekreasyon amaçlı kullanıyor. Gölde yaşanan çekilme ve sulak alanların daralması, kuşların beslenme alanlarını değiştirdi.” daha önce kalmadıkları bölgelerde. Yabani hayvanlar iklim değişikliğine uyum sağlıyor, yol haritası belirliyor. Sulak alanları koruyarak onlara yardımcı olabiliriz.”

“Suyun çekilmesiyle daha az görebiliriz”

Doğa fotoğrafçısı Ömer Gün, Van Gölü Havzası’nın birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirtti.

Kuraklık nedeniyle kuş sayısında azalma olduğunu dile getiren Gün, “Bulunduğumuz bölge daha önce sular altındaydı. O zamanlar daha çok flamingo vardı ve daha güzel fotoğraflar çekebiliyorduk. Suyun çekilmesiyle birlikte daha güzel fotoğraflar çekebildik. Daha az flamingo görebiliyoruz. Bu hem bizim için hem de bölge için üzücü bir durum.” söz konusu.

haber-koyulhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu