Haber

İstanbullular taşınıyor: Yüzde 60 zam var!

Depremden endişe duyan İstanbullular göç hareketine neden oldu. Mega kentte yer değiştirenler sağlam yerleri tercih ederken, ilçe dışına göçte Karadeniz ve Ege ön planda.

Kahramanmaraş sarsıntılarının ardından İstanbul’u büyük bir endişe sardı. Sıvılaşan taban afetin etkisini artırdı ve eski binaların yanı sıra yeni binaların da çökmesi endişeyi artırdı. İstanbullular bir yandan şehir içinde iyi konumlanmış ve fay hattından uzak bölgelere taşınırken, diğer yandan şehir dışına göç başlamıştır. Mega kentten ayrılanların ilk tercihi Karadeniz ve Ege bölgeleri oldu.

10 KAT FAZLA TALEP VAR

Evden Konuta Nakliyeciler Derneği (END) Genel Başkanı Ali Ayılmazdır, “Şu an kargo açısından ölü dediğimiz bir sezondayız. Normalde evden eve nakliyat için günde 2-3 kişi arıyordu. Hatta fiyat alıp 1 hafta 1 ay sonra kapatıyorlar. , günde ortalama 20 kişi arıyor.Yer değiştirmelerde yüzde 60 artış var.”söz konusu.

EN KAÇIŞ AVCISINDAN

Vatandaşların en çok Avcılar’dan ayrıldığını, ardından Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih ve Beyoğlu bölgelerinin geldiğini belirten Ayılmazdır, “Buradaki vatandaşlar ikinci veya üçüncü daireleri varsa katı alanlara taşınıyor” dedi. Ayılmazdır şöyle devam etti:

“Avrupa yakasında kuzeye kayma var. Anadolu yakasında Şile, Kurtköy, Çekmeköy gibi yeni yapı stoğu olan yerlere gidiyorlar. Evini depreme dayanıklı zannedenler taşınıyor. Bir ülke var. İstanbul’dan tüm Türkiye’ye göç var. Şu anda kuzeye doğru bir kayma var. Karadeniz ön planda.”

ESKİ BÖLGELER BOŞALTILIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da göç psikolojisinin alt üst olduğunu belirterek, “Eski iç düzene sahip ilçelerde birçok vatandaş evini terk etmek istiyor. Bizde bu tür duyumlar oluşmaya başladı. İstanbullular Muğla, İzmir, Edirne’ye göç etmiş oralarda da talep var, olacağı söyleniyor.”

İÇ GÖÇÜN BEŞ MERKEZİNE AKIN

Horoz Meskenden Konutları’nın sahibi Adem Çito, depremin ardından büyük bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi. İstanbul’da Çekmeköy, Beykoz, Ataşehir, Göktürk ve Kemerburgaz’a yoğun talep olduğunu kaydeden Çito, “Ayvalık, Ege Bölgesi, Çanakkale ve Edirne’ye şehir dışı taşınmalara yoğun talep var” dedi. İstanbul’a Hatay, Antakya ve Malatya’dan taşınanların da olduğuna işaret eden Çito, “Bu bölgelerden Ankara ve İzmir’e yoğun talep var” dedi.

DEPOLAR DA TAŞTI

Adem Çito, Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na 3+1 konut taşıma maliyetinin 12 bin TL, İstanbul’dan İzmir’e 3+1 konut taşıma maliyetinin ise 28-30 bin TL olduğunu belirtti. Deprem öncesi bazen günü çalmadan tamamladıklarını belirten Çito, “Artık her gün 20-25 kişi arıyor. Bunların yarısı depo hizmeti istiyor.”

KAYNAK: AKŞAM / DİLEK ENSTİTÜSÜ

kalkandereajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu