Haber

Adalet Bakanı Tunç Kilis Açıklamasında konuştu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde hasar tespit ve yıkım kararlarına ilişkin idari yargılama usulüne geçici madde eklendiğini belirterek, normalde 750 bin davanın süreceğini söyledi. Bu işlem sayesinde 168 günde tamamlanacak.

Kilis Valisi Tahir Şahin’i ziyaret eden Bakan Tunç, yaptığı açıklamada kentteki yatırımlarla ilgili toplantı yaptıklarını ve deprem sonrası yapılan çalışmaları ele aldıklarını söyledi.

“Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminden etkilenen Kilis’te yaraları sarma mücadelesinin sürdüğünü, deprem bölgesinin her zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci önceliği olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: Tunç, kabinede şehirlerin yeniden imar çalışmalarının her zaman gündemlerinde olduğuna dikkat çekti.

Bir yıl içinde 680 bin konutun inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilmesi sürecinin başladığını anlatan Tunç, Kilis’te ağır hasarlı 4 bin 552 binanın yüzde 93’ünün yıkıldığını, 700’e yakın konutun inşaatının tamamlandığını belirtti. Şehirdeki çalışmalar önümüzdeki ay tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. .

Tunç, depremden bu yana 11 ilde adli hizmetlerin aksaması için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini, bölgeye farklı illerden bin hakim ve savcı ile 8 bin 951 adliye çalışanının gönderildiğini, 4 bölge idaresinin kurulmasını sağladıklarını anlattı. 131 yeni mahkeme ve bölgeye 221 hakim ve savcının daha atandığını bildirdi. Depremde ağır hasar gören 12 bin ceza infaz kurumundaki tutuklunun başka illere nakledildiğini kaydetti.

750 günde tamamlanacak dava 168 günde tamamlanacak

Bakan Tunç, adli hizmetlerin aksamaması için 1196 konteyner gönderdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Hasarlı adalet binalarımızın onarımını hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Ağır hasarlı 15 adalet binamız vardı. Bunlardan 2’si müstakil bina. Tamamını yatırım programlarına dahil ederek inşaat süreçlerine ve proje çalışmalarına başladık. İhalelerini tamamladık. bir kısmı bu süreci aksatmadan takip ediyoruz.Yine bölgede 253 bina var.Adliye binasının da yatırım programına alınmasını sağladık.Ayrıca adli hizmetlerin aksamaması için gerekli tedbirleri de aldık. Bölgede yıkım kararları ve hasar tespitlerinden kaynaklanan idari davaların tıkanıklığa neden olmadığı belirtildi.Gaziantep ilimizde tüm bölgedeki hakim, savcı, uygulayıcı ve yöneticilerimizin katılımıyla bölgesel toplantı düzenlendi. O toplantıda ihtiyaç ve görüşler doğrultusunda yasal düzenleme gerektiren konuları Türkiye Büyük Millet Meclisimizin takdirine sunduk ve iki önemli konuda yasal düzenleme yapılarak 2013 yılı itibarıyla yürürlüğe girdi. geçen hafta. Resmi Gazete’de yayımlandı. Hasar tespiti ve yıkım kararlarından kaynaklanan idari davalarda yeni bir kural, geçici bir sorun.

Meclisimiz, sadece 6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilde görülecek davalara ilişkin idari yargılama usulüne geçici bir boyut kazandırdı. Buradaki değerlendirmeler sonrasında elde edilen görüş doğrultusunda normalde 750 gün sürecek olan dava bu yöntemle 168 günde tamamlanacak. Dolayısıyla başta idari davalar olmak üzere adli hizmetlerin yıkım kararlarını geciktirmemesi ve şehirlerimizin yeniden inşa sürecinin gecikmemesi anlamında önemli bir düzenlemeydi.”

Aynı yönetmelik kapsamında bilirkişi raporlarının ve yargılamanın ertelenmemesinin önemli olduğunu belirten Tunç, “Dolayısıyla Bilirkişilik Kanunumuza bölge dışından bilirkişi atanmasına ilişkin geçici bir madde ekleyerek, Bölgede, deprem bölgemizde devam eden vakalarda özellikle mevzuat açısından bir tıkanıklık bulunmadığını ifade ediyoruz.” “Gerekli yasal düzenlemeleri de hayata geçirdik. Elbette bu yasal düzenlemeleri uygulayacak hakim ve savcılarımız da titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar da yargı hizmetlerinde herhangi bir aksama yok.” söz konusu.

Kilis’e yeni adliye binası yapılacak

Kilis’te adliyeye ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:

“Kilis’te 2012 yılında tamamlanan adalet binamız Kilis’in artan nüfusu nedeniyle artık ihtiyacı karşılayamıyor. Kilis’te 8 bin 460 metrekarelik merkez adalet binamız için şimdi yeni bina yatırım programı teklif ediyoruz. 2024 yılı etüt proje programına alınacak Adalet Binası için yatırım programına, ardından da inşaat programına teklifimizi sunduk. Ayrıca adliye çalışanlarımıza yönelik 36 yeni ek konut projesini de yatırım programına sunduk. Kilis’te 2024 yılı yatırım programı. Yine Kilis’imizin sonu. Görevlerine yeni atamalarla başladılar, bir kısmı da başlamak üzere. Katip ve katip ihtiyacını karşılamak üzere 65 yeni işçi atadık. Diğer bakanlarımız da Deprem bölgesi ekipleri zaman zaman tüm illeri ziyaret ederek bölgedeki kendi alanlarındaki çalışmaları yakından takip ediyor.Adalet Bakanlığı olarak bölgede adli hizmetlerdeki aksaklıkları izlemeye devam ediyoruz. Depremde yıkılan şehirlerimizi en kısa sürede yeniden inşa edeceğiz ve bundan sonra tabii ki yeni yasal düzenlemeyle de bu yönde bir yasal düzenleme yaptık ki bu da bizim politikamız olan şehirlerin üretilmesine yöneliktir. Afet riskine karşı güçlü. “Bundan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şehirlerimizi bu tür afetlerde daha güçlü hale getirme kararlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Bakan Tunç daha sonra Adliye’ye giderek Başsavcı Selçuk Akman’ı ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu